מהי תביעה לפינוי מושכר?
תביעה לפינוי מושכר היא הליך משפטי שנועד להוציא שוכר מנכס שהוא שוכר מהבעלים (משכיר). התביעה מוגשת לבית משפט השלום, והיא יכולה להיות מוגשת על ידי המשכיר במקרים הבאים:
- השוכר לא משלם את דמי השכירות או תשלומים אחרים הקשורים לנכס, כגון דמי ביטוח או ארנונה.
- השוכר משתמש בנכס שלא בהתאם לתנאי החוזה, כגון אם הוא משתמש בו למטרה שאינה חוקית או אם הוא גורם נזק לנכס.
- תקופת השכירות הסתיימה, והשוכר לא מפנה את הנכס.
בתביעה לפינוי מושכר, המשכיר יכול לדרוש רק סעד אחד, והוא פינוי הנכס. אם המשכיר מעוניין בסעדים נוספים, כגון פיצויים בגין נזקים שנגרמו לו כתוצאה מההתנהגות של השוכר, הוא יכול להגיש תביעה כספית נפרדת.
תביעה לפינוי מושכר היא הליך משפטי שנועד להוציא שוכר מנכס שהוא שוכר מהבעלים (משכיר). התביעה מוגשת לבית משפט השלום, והיא יכולה להיות מוגשת על ידי המשכיר במקרים הבאים:
- השוכר לא משלם את דמי השכירות או תשלומים אחרים הקשורים לנכס, כגון דמי ביטוח או ארנונה.
- השוכר משתמש בנכס שלא בהתאם לתנאי החוזה, כגון אם הוא משתמש בו למטרה שאינה חוקית או אם הוא גורם נזק לנכס.
- תקופת השכירות הסתיימה, והשוכר לא מפנה את הנכס.
בתביעה לפינוי מושכר, המשכיר יכול לדרוש רק סעד אחד, והוא פינוי הנכס. אם המשכיר מעוניין בסעדים נוספים, כגון פיצויים בגין נזקים שנגרמו לו כתוצאה מההתנהגות של השוכר, הוא יכול להגיש תביעה כספית נפרדת.
הליך הגשת התביעה לפינוי מושכר הוא כדלקמן:
- המשכיר מכין כתב תביעה ומגיש אותו לבית המשפט.
- השוכר מקבל את כתב התביעה ומגיש כתב הגנה.
- בית המשפט קובע מועד לדיון בתביעה.
- בדיון, בית המשפט שומע את טענות הצדדים ומקבל החלטה.
אם בית המשפט מקבל את התביעה, הוא מורה על פינוי הנכס. השוכר חייב לפנות את הנכס בתוך זמן קצוב שנקבע על ידי בית המשפט. אם השוכר לא מפנה את הנכס בזמן, המשכיר יכול לפנות להוצאה לפועל כדי לבצע את הפינוי בכוח.
חשוב לציין כי תביעה לפינוי מושכר היא הליך משפטי לכל דבר ועניין, ולכן מומלץ להיעזר בעורך דין מומחה בתחום דיני מקרקעין.
תנאים להגשת תביעה לפינוי מושכר
כדי להגיש תביעה לפינוי מושכר, יש לעמוד בתנאים הבאים:
- יש צורך בהסכם שכירות תקף: על המשכיר להציג חוזה שכירות תקף, המוכיח שהוא הבעלים של הנכס ושניתן לו להשכירו לשוכר.
- יש צורך בהפרת הסכם השכירות: על המשכיר להוכיח שהשוכר הפר את הסכם השכירות, באופן שמקים עילה לפינוי.
- יש צורך בכתב דרישה: על המשכיר להגיש לשוכר כתב דרישה להתפנות מהנכס, תוך מתן פרק זמן סביר לעזיבה
מתי ניתן להגיש תביעה לפינוי מושכר?
- אי תשלום דמי שכירות: אם השוכר לא משלם את דמי השכירות במועד, המשכיר יכול להגיש תביעה לפינוי.
- שימוש לא חוקי בנכס: אם השוכר משתמש בנכס למטרה לא חוקית, המשכיר יכול להגיש תביעה לפינוי.
- פגיעה בנכס: אם השוכר גורם נזק לנכס, המשכיר יכול להגיש תביעה לפינוי.
- תום תקופת השכירות: אם תקופת השכירות הסתיימה, המשכיר יכול להגיש תביעה לפינוי.
אם המשכיר עומד בתנאים הללו, הוא יכול להגיש תביעה לפינוי מושכר לבית המשפט. אם בית המשפט יקבל את התביעה, הוא ייתן צו פינוי לשוכר, המורה לו לפנות מהנכס.
חשוב לציין ששוכר יכול להגיש תביעה נגד המשכיר, בטענה שהפינוי אינו חוקי. אם השוכר יעמוד בתנאים הדרושים, בית המשפט יכול לדחות את התביעה לפינוי.
אם אתם מתכננים להגיש תביעה לפינוי מושכר, מומלץ להתייעץ עם עורך דין מומחה בתחום דיני מקרקעין. עורך הדין יוכל לסייע לכם להעריך את סיכויי התביעה, ולהכין את התביעה בצורה נכונה ויעילה.
אילו מסמכים יש לצרף לתביעה?
על המשכיר לצרף את חוזה השכירות וכן את כל שאר המסמכים הנוגעים לבעלות בדירה.
פינוי שוכר מדירה
למעשה, רוב תביעות פינוי המושכר נולדות כבר בכריתת הסכם השכירות. רבים מבעלי הנכסים אינם טורחים לערוך את הסכם השכירות אצל עורך דין פינוי שוכר ובוחרים לעשות שימוש בנוסח של הסכם שכירות שהם הורידו מרשת האינטרנט או ממקור אחר, בנוסח שפעמים רבות אינו מתאים לתנאי הסכם השכירות.
אמנם, גם במקרים בהם הסכם השכירות נערך ע”י עו”ד הבקיא בתחום, יכול להתעורר מצב של שוכר בעייתי שלא משלם דמי שכירות, אולם אם הסכם השכירות נערך כדבעי ומבוצעות בדיקות בסיסיות קודם לחתימה לגבי טיב השוכרים, הסיכוי כי יתברר בסופו של דבר שמדובר בשוכרים בעייתיים כמעט ואינו קיים.
לבעל מושכר אסור לפנות שוכר שלא באמצעות תביעה לפינוי מושכר
חוזה שכירות מגיע לקיצו באחת מהאפשרויות הבאות:
- עם הגיע תקופת השכירות הנקובה בהסכם השכירות לקיצה.
- כאשר השוכר מצבע הפרה יסודית של הסכם השכירות שהנה בעיקר אי תשלום דמי שכירות ו/או תשלומים שוטפים הרובצים על הדירה.
- במצב בו השוכר ביצע הפרה שאינה הפרה יסודית, אך היא הופכת ליסודית לפי הוראות הדין.
בשנים הרבות בהם אני מגיש פעם אחר פעם תביעה לפינוי מושכר – שמעתי מפי בעלי הדירות, לקוחותיי, על דרכים ורעיונות מגוונים ויצירתיים לצורך פינוי השוכר מהדירה, אולם, כל הרעיונות ששמעתי, אינן לפי הדין ולכן הן אסורות בתכלית האיסור לביצוע. הדין קובע כי אסור לבעל הדירה לבצע דין עצמי! הרעיון שמאחורי עקרון זה הנו כי הגורם היחיד המוסמך לקבוע אם הסכם השכירות הופר ואם לבעל הדירה עומדת הזכות לפינוי דייר מהדירה הוא לבית המשפט ולכן, רק בית המשפט רשאי להורות על פינוי המושכר וגם אז – לא ניתן לבצע את הפינוי בעצמנו אלא על ידי הכלים שמוענקים לנו במסגרת הליכי ההוצאה לפועל.
הליך מהיר מול הליך רגיל
הבחירה בין הליך מהיר להליך רגיל בתביעת פינוי מושכר היא החלטה מורכבת, שצריכה להתקבל בהתאם לנסיבות המקרה.
אם המשכירים מעוניינים להוציא את השוכר מהנכס במהירות, הליך מהיר יכול להיות אופציה טובה. עם זאת, חשוב לזכור שהליך מהיר מגביל את המשכירים ביכולתם להציג את כל הראיות התומכות בטענתם.
אם השוכר מעוניין להוכיח את זכאותו להישאר בנכס, הליך רגיל יכול להיות אופציה טובה. עם זאת, חשוב לזכור שהליך רגיל יכול להיות כרוך בעלויות גבוהות יותר ומצריך התמודדות עם הליך משפטי מורכב יותר.
בכל מקרה, מומלץ להתייעץ עם עורך דין מומחה בתחום דיני מקרקעין, שיכול לסייע לכם לקבל את ההחלטה הטובה ביותר עבורכם
פינוי מושכר מדייר סרבן
כדי להגיש תביעה לפינוי מושכר מדייר סרבן, יש לפעול לפי השלבים הבאים:
- הכינו כתב תביעה הכולל פרטים על המשכיר, השוכר, הנכס והטענות שלכם.
- שלחו את כתב התביעה לשוכר בדואר רשום עם אישור מסירה.
- הגישו את כתב התביעה לבית המשפט השלום.
- המתינו לקבלת כתב הגנה מהשוכר.
- התייצבו לדיון בבית המשפט.
- אם בית המשפט מקבל את התביעה, הוא יורה על פינוי הנכס.
- אם השוכר לא מפנה את הנכס בזמן, פנו להוצאה לפועל כדי לבצע את הפינוי בכוח.
טיפים חשובים:
- אספו ראיות התומכות בטענות שלכם.
- היו מוכנים לפשרה.
- היו מוכנים להילחם בבית המשפט.
אם אתם מתכננים להגיש תביעה לפינוי מושכר מדייר סרבן, מומלץ להיעזר בעורך דין מומחה בתחום דיני מקרקעין. עורך הדין יוכל לסייע לכם בהכנת התביעה ובניהול התהליך המשפטי בצורה הטובה ביותר.
מהו שיעור האגרה בתביעה לפינוי מושכר?
נכון לשנת 2023 שיעור האגרה בתביעה לפינוי מושכר עומד על 669 ש”ח. האגרה משולמת עם הגשת כתב התביעה לבית המשפט.
אם התביעה מאושרת, בית המשפט פוסק על תשלום הוצאות האגרה לטובת המשכיר. השוכר חייב לשלם את האגרה לבית המשפט בתוך 30 יום מיום פסק הדין.
חשוב לציין כי ניתן לתבוע מהשוכר את עלות שכר הטרחה של עורך הדין, אם התביעה מתקבלת.
תביעה לפינוי מושכר תקנות חדשות
החל משנת 2021, חלות תקנות חדשות בנושא תביעה לפינוי מושכר. התקנות החדשות מקנות למשכירים הליך מהיר יותר ופשוט יותר להוצאת דייר סרבן מהנכס.
על פי התקנות החדשות, תביעה לפינוי מושכר נדונה במסגרת הליך של דיון מהיר. הליך זה כולל את המאפיינים הבאים:
- מועד לדיון לא יאוחר מ-30 יום ממועד הגשת כתב ההגנה האחרון.
- דיון לא יאוחר מ-30 יום ממועד הגשת כתב ההגנה האחרון.
- פסק דין לא יאוחר מ-14 יום מתום הדיון.
התקנות החדשות גם מקלות על המשכירים בהוכחת עילת הפינוי. על פי התקנות החדשות, המשכיר לא צריך להוכיח כי השוכר הפר את החוזה באופן חד משמעי. די בכך שהמשכיר יספק ראיות המצביעות על כך שהשוכר הפר את החוזה באופן כלשהו.
על מה חשוב להקפיד בזמן אכיפת פסק דין לפינוי מושכר?
חשוב להקפיד על הדברים הבאים בזמן אכיפת פסק דין לפינוי מושכר:
- הקפידו לעקוב אחר הוראות בית המשפט: פסק הדין לפינוי מושכר כולל הוראות ספציפיות לגבי אופן האכילה. חשוב להקפיד על כל ההוראות הללו, על מנת למנוע עיכובים או בעיות משפטיות.
- היו מוכנים להתמודדות עם השוכר: במקרים רבים, השוכר ינסה להימנע מפינוי הנכס. חשוב להיות מוכנים להתמודדות עם השוכר, ולפעול על פי החוק.
- היעזרו בעורך דין: אם אתם מתקשים באכיפת פסק הדין, מומלץ להיעזר בעורך דין מומחה בתחום דיני מקרקעין. עורך הדין יוכל לסייע לכם לקבל את הפיצויים המגיעים לכם, ולמנוע בעיות משפטיות.
איך קובעים את מועד הפינוי המושכר
מועד הפינוי המושכר נקבע על ידי בית המשפט או על ידי הוצאה לפועל, בהתאם לסוג התביעה.
בתביעה לפינוי מושכר שמוגשת לבית המשפט, בית המשפט קובע את מועד הפינוי בהתאם לנסיבות המקרה. בדרך כלל, מועד הפינוי יהיה בתוך 30 יום מיום מתן פסק הדין.
בתביעה לפינוי מושכר שמוגשת להוצאה לפועל, מועד הפינוי נקבע על ידי הוצאה לפועל בהתאם לחוק ההוצאה לפועל. לפי חוק ההוצאה לפועל, מועד הפינוי יהיה בתוך 15 ימים מיום מתן צו הפינוי.
חשוב לציין כי השוכר יכול לבקש מבית המשפט או מהוצאה לפועל לדחות את מועד הפינוי. בית המשפט או הוצאה לפועל רשאים לדחות את מועד הפינוי במקרים מיוחדים, כגון במקרה שהשוכר נמצא בקשיים כלכליים או במקרה שהשוכר זקוק לזמן נוסף כדי לארגן את מעברתו.
להלן כמה גורמים שיכולים להשפיע על קביעת מועד הפינוי המושכר:
- סוג התביעה: בתביעה לפינוי מושכר שמוגשת לבית המשפט, בית המשפט רשאי לקבוע מועד פינוי מוקדם יותר מאשר בתביעה שמוגשת להוצאה לפועל.
- נסיבות המקרה: בית המשפט או הוצאה לפועל ייקחו בחשבון את נסיבות המקרה, כגון הזמן שבו השוכר גר בנכס, הסיבה לפינוי, וכן הקשיים הפוטנציאליים של השוכר לעזוב את הנכס.
- בקשת השוכר: השוכר יכול לבקש מבית המשפט או מהוצאה לפועל לדחות את מועד הפינוי.
אם אתם מתכננים להגיש תביעה לפינוי מושכר, חשוב להתייעץ עם עורך דין מומחה בתחום דיני מקרקעין. עורך הדין יוכל לסייע לכם להעריך את סיכויי התביעה, ולקבוע את המועד הפינוי המושכר בצורה שתהיה אפקטיבית עבורכם.
בית המשפט: דין עצמי לפינוי מושכר אינו מקובל ואינו לגיטימי!
בית המשפט דן זה מכבר מסוגיות מעין אלא וקבע כי מדובר במעשים כוחניים מצד המשכיר ופגיעה בזכויות השוכר בהתנהגות שאינה מקובלת ובחוסר תום לב. בית המשפט אף חייב את המשכיר (!) בתשלום פיצויים לשוכר בגין האופן “הכוחני” בו נהג תוך עשיית דין עצמי. (ראה לעניין זה”: ת”א (ירושלים) 12058/07 גודניאן נגד דדוש (מאגר משפטי נבו)). פסק הדין עסק אמנם בניתוק זרם החשמל למושכר, אולם הוא תקף לכל פעולה הנובעת מעשיית דין עצמי.
אציין כי מעבר לחלק המשפטי, עשיית דין עצמי עלולה לגרום לשלל מצבים קיצוניים שמרבית המשכירים הנורמטיביים שיבקשו להימנע מהם במודע, עלולים למצוא את עצמם נגררים אליהם כמו: אלימות בין הצדדים, ניבולי פה, איומים ועוגמת נפש. נתקלתי אף במצב שבו המשכיר, הוא שמצא את עצמו “מבלה” לילה במעצר על לא עוול בכפו בשל תלונת השוכרות על הטרדה ו/או תקיפה כלפיו שעה שהגיע לבקש את דמי השכירות המגיעים לו.